Duurzame elektrische apparaten

Wil jij je huis verduurzamen zonder heel veel geld en tijd kwijt te zijn? Begin met de elektrische apparaten! Hier 3 ideeën voor een woning met energiezuinige apparaten.

Check oude apparaten

Huishoudelijke apparaten zoals ovens, wasmachines en koelkasten gaan lang mee. Dat is natuurlijk prettig, want je hebt er vast aardig wat voor betaald. Alleen zijn de ontwikkelingen op het gebied van energiebesparing de laatste jaren erg snel gegaan. Het kan heel goed zijn dat de wasmachine die je 8 jaar geleden hebt gekocht helemaal niet zo zuinig is. Dit kost je veel energie en water en dat zie je terug op de energierekening. Het is daarom slim om eens een rondje door het huis te doen en te ontdekken hoe zuinig jouw huishoudelijke apparaten zijn. Valt het tegen en kom je erachter dat je best veel apparaten moet vervangen om te verduurzamen? Doe het in stappen en begin met het minst zuinige apparaat. Ook is het goed om te weten dat je vrij goedkoop aan zuinige apparaten kunt komen door het te huren. Via witgoedverhuur betaal je niet in 1x een hoog bedrag en kun je snel energiezuinig wassen, drogen, koelen of bakken. Bovendien nemen verhuurbedrijven vaak je oude apparaat mee om te recyclen. Dit scheelt jou een hoop gedoe en het is duurzaam.

Duurzame lichtbronnen

Door de lampen in huis te vervangen met ledlampen met energielabel A++ bespaar je zo’n 90% energie ten opzichte van een gloeilamp en 80% als je het vergelijkt met een spaarlamp. Heel wat dus. En zeker de moeite waard. Een andere tip voor duurzaam licht; doe de gordijnen lekker open. Zo komt er natuurlijk licht binnen. Hierdoor hoef je geen lamp aan te doen. Schijnt de zon? Dan is het extra voordelig; want het zonnetje verwarmt je woning op een natuurlijke manier. Scheelt weer stookkosten!

Refurbished apparaten

Refurbished apparaten zijn gebruikte producten zoals wasmachines, laptops, smartphones, koelkasten of vaatwassers van hooguit een paar jaar oud, die volledig zijn nagekeken door experts. De apparaten zijn schoongemaakt en kapotte onderdelen zijn vervangen. Een refurbished apparaat is dus zo goed als nieuw. Dit soort apparaten kunnen lichte gebruikerssporen hebben, maar dit heeft geen invloed op de werking. Als je een krasje dus niet zo erg vindt is het slim om refurbished apparaten te kopen. Je kunt ook refurbished witgoed leasen. Zo haal je extra voordelig en extra duurzaam een energiezuinig apparaat in huis. Er komt geen nieuw productieproces aan te pas, want een bestaand apparaat wordt volledig vernieuwd. Ook heb je geen hoge aanschafkosten als je huurt. Bovendien haal je hoge kwaliteit in huis voor een lage prijs. Refurbished producten zijn namelijk een stuk goedkoper dan nieuwe. Ook als je het huurt. Google maar eens op refurbished laptops, smartphones of wasmachines.