Geen vuiltje aan de lucht

Slecht weer? Moe? Druk met schoonmaken of andere klusjes binnenhuis? Veel Nederlanders gaan, onder andere om voorgenoemde redenen, regelmatig hele dagen de deur niet uit. Dat betekent dat we meer binnen zitten dan dat we misschien zouden willen. Sowieso brengen we veel uren van de dag binnenshuis door: thuis slapen, koken, eten, werken en ontspannen we, en dat laat zien hoe belangrijk een gezonde woonomgeving is voor de mens. Essentieel voor een gezonde woonplek is schone lucht. Hoe houd je de luchtkwaliteit in huis zo hoog mogelijk? En waarom is het zo belangrijk om hierop te letten?

Schone lucht en je gezondheid

De kwaliteit van de lucht die we inademen heeft een enorme impact op onze gezondheid. Het inademen van onzuivere lucht kan allerlei effecten op je lichaam hebben. Zo kan het hoofdpijn, niesbuien en luchtwegproblemen veroorzaken. Ook kun je last krijgen van een droge keel en droge ogen, een verstopte neus en vermoeidheid. Verder verhoogt ongezonde lucht het risico op verschillende longziekten, zoals astma en COPD. Heb je al een longziekte, en ben je daardoor kwetsbaarder? Dan is het uiteraard nóg belangrijker dat je schone lucht inademt. Dat buitenshuis de lucht niet altijd even schoon is, weten we. Iets waar we echter minder vaak bij stilstaan is dat de lucht binnenshuis ook vervuild kan zijn: lucht binnenshuis kan zich vermengen met stoffen als CO2, vocht en schimmels en fijnstof. Met fijnstof worden hele kleine zwevende stofdeeltjes bedoeld die voor het menselijk oog nauwelijks zichtbaar zijn. Deze deeltjes adem je onbewust in, waardoor ze in je longen terechtkomen en schade kunnen toebrengen aan je luchtwegen. Het is dus erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de lucht binnenshuis zo zuiver mogelijk is, bijvoorbeeld doormiddel van wtw ventilatie.

Tips voor zuivere lucht in huis

Doormiddel van een goed ventilatiesysteem kun je de luchtkwaliteit in jouw huis zo hoog mogelijk houden. Een wtw-unit is hiervoor erg geschikt. Deze ventilatie-unit bevat naast ventilatoren ook een warmtewisselaar: de ventilatoren zorgen ervoor dat de lucht in je huis gezuiverd wordt, terwijl de warmtewisselaar de warmte van de afgevoerde lucht als het ware doorgeeft aan de nieuwe, schone lucht. Als je geen ventilatiesysteem hebt is het belangrijk dat je zo nu en dan een deur of raam open zet om de boel door te luchten. Onthoud daarbij wel dat luchten niet hetzelfde is als ventileren. Daarnaast is het belangrijk om het huis regelmatig schoon te maken en hierbij de meubels grondig af te stoffen. Tenslotte is het aan te raden om tijdens het koken altijd gebruik te maken van de afzuigkap, en de deur bij het douchen dicht te houden zodat het vocht zich niet door het huis verspreidt.