Geniet van het najaar met een houtkachel

De herfst is alweer in het land. De dagen worden korter en het wordt kouder. Rokjes, korte broeken en sandalen kunnen weer voor enkele maanden de kast in. De tijd van sjaal en muts is aangebroken. In de herfstperiode kan het buiten weliswaar nog erg aangenaam zijn, maar langzamerhand zullen we de komende maanden steeds meer tijd binnenshuis spenderen. De verwarming – vergeten in de zomer – wordt opnieuw belangrijk. Verwarmen met een houtkachel biedt tijdens de koude maanden veel voordelen.

Een kachel betekent bovenal gezelligheid

Giert de herfstwind langs het huis? Tikt de regen tegen het raam? Uitstekend, het zijn prima gelegenheden om van je houtkachel te genieten. De kachel brengt niet alleen warmte, maar ook vooral gezelligheid in huis. Wie zit niet graag behaaglijk met een boek of een drankje in de sofa terwijl het hout knettert in de vlammen. Gezelligheid verzekerd. Hoe kouder het wordt des te meer plezier je aan je gietijzeren kachel zal beleven.

Stoken met respect voor het milieu

Alle verwarmingselementen hebben een impact op onze leefwereld. Voor de milieubewuste consument kan de houtkachel een interessant alternatief zijn voor meer vervuilende verwarmingselementen. Zo is hout erg hernieuwbaar en daardoor een veel beter verwarmingsmiddel dan bijvoorbeeld mazout. De kachel is naar verbruik toe ook een pak efficiënter dan de open haard, waarbij het leeuwendeel van de verkregen hitte rechtstreeks in de schoorsteen verdwijnt. De kachel biedt je dus een veel hoger rendement. Bovendien zijn moderne houtkachels met de nieuwste technieken uitgerust, waardoor het houtverbruik aanzienlijk wordt teruggebracht. Je kan dus zuiniger stoken en dat is een goede zaak, zowel voor je portemonnee als voor het milieu.

De kachel als ideale bijverwarming

Zelfs de meest milieuvriendelijke verwarmingssystemen hebben soms een duwtje in de rug nodig. Stel, je hebt een warmtepomp, een erg milieuvriendelijk verwarmingssysteem dat doorgaans prima in je verwarmingsbehoeften voorziet. Als het buiten bijzonder guur weer is, mis je binnenshuis echter soms een paar graden warmte. Vaak gaat het om een in de tijd erg beperkte behoefte. Het wordt bijvoorbeeld opmerkelijk frisser in de laatste twee uur voor je gaat slapen. Het verwarmingssysteem hoger zetten, is geen optie. Het duurt immers een tijd voor je systeem die paar graden extra warmte genereert. Daar heb je op korte termijn weinig aan. Je weet ook niet op voorhand wanneer de aanpassing noodzakelijk zal zijn. Die paar graden extra kosten je bovendien enorm veel energie. Je zal het voelen in je portemonnee. De installatie van een kachel is in een dergelijke situatie ideaal. Door hout te verbranden genereer je in geen tijd de warmte die je nodig hebt. Opteer wel voor een kachel met een vermogen dat past bij de ruimte waar je het toestel wil gebruiken. Anders haal je niet het optimale rendement uit je kachel.