Kunststof gevelbekleding: maak jouw woning aan de buitenkant helemaal af

Kunststof gevelbekleding heeft zich de afgelopen jaren in Nederland kunnen verheugen in een groeiende populariteit. Meer en meer woningen worden, anders dan vroeger toen houten gevelbekleding de norm was, bekleed met kunststof gevelplaten. Vermoedelijk wordt kunststof nog vaker gebruikt dan vermoedt, omdat niet altijd zichtbaar is of de platen van kunststof of van hout zijn. Kunststof platen in houtprofiel zijn in visueel opzicht namelijk niet van echt hout te onderscheiden. Maar stel dat je zelf nog niet overstag bent gegaan om gevelbekleding te kopen, waarom zou je deze keuze dan maken? Het antwoord op deze vraag is niet zo ingewikkeld: gevelbekleding van kunststof heeft veel extra's te bieden en een reeks voordelen die je misloopt als je voor ander materiaal kiest. Welke voordelen dat zijn, heeft wel wat toelichting nodig.

Lange levensduur: platen van kunststof zij neen duurzame keuze!

Wellicht het grootste voordeel van kunststof gevelbekleding is het feit dat dit materiaaltype enorm lang meegaat. Wie besluit om gevelbekleding van kunststof te kopen, heeft de garantie dat dit bekledingstype, zonder noemenswaardig onderhoud minstens dertig jaar meegaat. Kiezen voor kunststof bekleding is dan ook een goede investering voor de langere termijn.

Een prachtig en strak ontworpen buitenkant

Woningbezitters die gevelbekleding kopen van kunststofplaten maken hun huis visueel een stuk aantrekkelijker. Huizen die voorzien zijn van gevelplaten zien er prachtig en goed verzorgd uit. Met kunststofplaten op de gevels kun je ook elke stijl creƫren die je je maar wenst. Heb je een boerderij, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor gevelplaten met een houtnerf. Deze platen zijn niet te onderscheiden van echt hout en geven jouw woning of boerderij een natuurlijk en sympathieke uitstraling. Woon je daarentegen in een nieuwbouwwoning waarvan je het eigentijdse accent wilt benadrukken, dan kies je voor strakke gevelbeplating in eigentijdse kleuren.

Het weer heeft geen invloed op gevelplaten van kunststof

Een van de aantrekkelijke aspecten van gevelplaten van kunststof is het feit dat het weer op de kwaliteit daarvan geen invloed heeft. Heel anders ligt dit bij houten materialen, die snel verweren en lelijk worden door vorst, zon en regen. Bij kunststof ligt dit gelukkig anders. Of het nu vriest of heet is buiten, kunststof platen op de gevels zijn hiertegen bestand en trekken zich van de weersomstandigheden niets aan.

Onderhoud van gevelplaten is eenvoudig

Voordelig aan kunststof is dat dit materiaal, of het nu om kozijnen of gevels gaat, eenvoudig te onderhouden is. Normaliter is het afdoende om de platen af te nemen met een vochtige doek, eens per twee of drie maanden. Eventueel kun je ook gebruikmaken van een niet-bijtend reinigingsmiddel om de platen goed schoon te houden. Bij houten gevelplaten is dit een ander verhaal. Deze hebben het nodig dat er minimaal eens in de vijf tot zeven jaar een goede schilderbeurt uitgevoerd wordt om mooi te blijven. Ten eerste kost dat tijd, zeker als je besluit om de woning zelf te schilderen. Tijd ben je ook kwijt als je op zoek moet naar een schilder om deze klus voor je te klaren. Beroerder is nog, dat is het tweede nadeel, dat verf niet goedkoop is. Het inschakelen van een schilder kan ook en leidt tot een hoogwaardige schilderbeurt. Maar je moet dan wel diep in de buidel tasten als huiseigenaar. Redenen te over dus om voor kunststof in plaats van hout te gaan!