Kenmerken van een landelijke woonstijl

Een landelijk interieur is al lange tijd erg populair in Nederland. Met een landelijke inrichting heb je gelijk de knusse en gezelligheid in huis waar veel mensen naar verlangen. Er zijn diverse manieren waarop deze stijl voor iedereen toegankelijk is, dit hoeft helemaal niet veel geld te kosten. Door bepaalde meubels of hanglampen kun je binnen no-time naar de inrichting van jou dromen toewerken. Ben je op zoek naar meer informatie over landelijk wonen en hoe je dit thuis kunt toepassen? Lees dan deze blog!

Geschiedenis van landelijk

Oorspronkelijk komt de landelijke woonstijl van huizen uit het boerenleven. Dit zal je niet verbazen gezien de term landelijk. Het is geïnspireerd op het platteland en een natuurlijk bestaan. De materialen van landelijk zijn dan ook materialen die van oorsprong dicht bij de natuur liggen. Hierbij kun je denken aan het gebruik van hout, steen en riet. In eerste instantie ontstond deze trend tweehonderd jaar geleden in Frankrijk. Ondertussen is dit natuurlijk al lang overgewaaid naar ons kikkerlandje. Een landelijke woonstijl kun je vaak ook herkennen aan houten oppervlakten die geschuurd zijn en een witte laag verf bevatten. Van oorsprong werd dit gedaan om bacteriën en het rotten van hout tegen te gaan. Tegenwoordig is dit juist een van de kenmerken van deze stijl.

Kleuren

De kleuren die passen bij een landelijke inrichting zijn zacht en neutraal. Vermijd daarom felle kleuren en drukke patronen. Het best kun je kiezen voor een combinatie van beige, bruin en eventueel donkere kleuren. Daarnaast komt gebroken wit ook veel terug in landelijk ingerichte huizen. Deze kleurencombinaties zorgen samen voor de rustige en gezellige sfeer waar je thuis naar op zoek bent. Als je toch op zoek bent naar wat meer donkere accenten of kleuren, kan je kiezen om dit te verwerken in accessoires. Een aantal gekleurde kussentjes of schilderij aan de muur maken jou huis persoonlijk.

Verlichting

Ook voor de verlichting in je landelijke woning geldt dat hierbij vaak gekozen wordt voor natuurlijke materialen. Zo kan je kiezen voor een mooie kroonluchter of het gebruik van glas of hout in je verlichting. Wanneer je een landelijke inrichting met een modernere industriële look wil combineren kun je ook prima kiezen voor het gebruik van metalen verlichting. Voor tafellampen geldt dat deze in een landelijke inrichting vooral niet te fel moeten zijn omdat dit ten koste gaat aan de gezellige sfeer van je inrichting.