Wat is een sectionale garagedeur?

Een sectionale garagedeur is opgebouwd uit losse deurpanelen die samen de garagedeur vormen. Afhankelijk van het model, kunnen de deurpanelen verticaal of horizontaal worden geopend. Een horizontale montage zorgt ervoor dat de garagedeur optisch breder oogt, terwijl een verticale deur een smallere aanblik oplevert. Echter, het is met name de manier waarop je garage gebruikt die bepalend is voor welk model sectionaaldeur het beste bij jou past.

Wanneer is een sectionaaldeur een goede keuze?

Sectionale garagedeuren zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden en worden vaak als vervanging van een kanteldeur een gebruikt. Dat wil echter niet zeggen dat een sectionaaldeur altijd een goede keuze is. Sectionale deuren zijn met name geschikt voor garages die als parkeerplaats worden gebruikt of voor gezinnen waarbij de gezinsleden regelmatig met de fiets er op uit trekken. In het laatste geval past een zijdelingse sectionale garagedeur het beste, omdat je deze slechts deels hoeft te openen om de garage in en uit te kunnen gaan.

Andere soorten garagedeuren

Hoewel sectionale garagedeuren enorm populair zijn, hoeft het niet te betekenen dat dit type deur altijd een goede keuze is. Sterker nog, in bepaalde gevallen is het zelfs aan te raden om voor een ander soort deur te kiezen. Welke dat zijn bespreken we hieronder.

Roldeuren

Als de garage met name wordt gebruikt om spullen in op te slaan, dan zijn roldeuren een goed alternatief voor sectionale garagedeuren. Een roldeur wordt namelijk verticaal opgerold, waardoor de ruimte direct onder het plafond in de garage vrij blijft en je daardoor bijvoorbeeld hoge stellingkasten kunt plaatsen. Meer weten over roldeuren en de opties, klik hier.

Openslaande garagedeuren

Een andere soort deur voor de garage dat een prima alternatief is voor een sectionaaldeur, is een openslaande garagedeur. Een dergelijke deur is opgebouwd uit 2 deurbladen die onafhankelijk van elkaar geopend kunnen worden. Daardoor kan je de garage snel in en uit gaan. Echter, is er een kans dat je in de toekomst de garage alsnog als parkeerplaats wilt gaan gebruiken? Dan zijn openslaande deuren voor garages een minder goede keuze.

Kanteldeuren

Kanteldeuren zijn een relatief goedkoop alternatief voor sectionale garagedeuren. Van oudsher werden nieuwbouwhuizen met een garage daardoor vaak standaard van een kanteldeur voorzien. Een kanteldeur is echter niet geïsoleerd en sluit de garage niet strak af, waardoor er tocht en vocht naar binnen kan komen. Wanneer je de garage enkel gebruikt om de auto, fietsen en wat spullen in op te slaan, is een kanteldeur in de meeste gevallen een prima keuze. Echter, wil je ook in de wat koudere maanden bijvoorbeeld een hobby in de garage beoefenen? Dan kun je beter voor een sectionaaldeur of een ander soort geïsoleerde deur kiezen.

Welke garagedeur past het beste bij jou?

Op die vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Zoals we in de inleiding van dit blogartikel aangaven, is het met name van belang hoe je de garage wilt gaan gebruiken. Als de deur dag in dag uit vaak op en dicht moet, is het het beste om voor een deur de kiezen die je slechts deels hoeft te openen om de garage in en uit te kunnen gaan. Breng je regelmatig tijd door in de garage? Kies dan in ieder geval voor een geïsoleerde garagedeur. Kortom, vergelijk de diverse soorten deuren voor garages met elkaar en weeg de voor-en nadelen per deursoort tegen elkaar af om tot een juiste keuze te komen.