Woning verzekeren

Het moment is daar, je hebt eindelijk je eigen plekje. Je kan alles volledig in gaan richten in je eigen stijl. Dit vergt echter wel eerst wat inspanning. Zo moet je wellicht eerst nog een likje verf op de muren doen en nieuwe meubels aanschaffen. Vervolgens moeten alle spullen nog in het huis geplaatst worden en dienen verzekeringen afgesloten te worden. Je kunt dit beter maar allemaal in één keer doen, zodat wanneer je woning klaar is je optimaal kunt genieten. Welke verzekeringen je het beste af kunt sluiten, wordt hieronder kort weergegeven.

De basis

Het begint allemaal bij het verzekeren van je woning. Dit wordt vaak door hypotheekgevers ook verplicht gesteld, aangezien het huis als onderpand dient. Bij welke verzekeraar je dan daadwerkelijk de opstalverzekering afsluit, is aan jou. Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen een basis en allrisk verzekering. In de basis verzekering ben je tenminste beschermd tegen schade door middel van een brand of storm. Er is natuurlijk een kleine kans dat dit voorkomt, maar het kan nooit uitgesloten worden. Bij een allrisk verzekering ben je daarnaast vaak verzekert voor zelf of door andere aangerichte schade. Deze kans is al een stuk groter en het is dan ook aan te raden om voor een allrisk dekking te kiezen.

Een glasverzekering

Soms zit de glasverzekering bij de allrisk dekking inbegrepen, maar niet altijd. In dat geval kun je deze eventueel aanvullend op de opstalverzekering afsluiten. Het dekt schade aan onder meer je ramen, glazen deuren of koepels.

Dan de spullen

Nu je woning goed verzekert is, wil je wellicht de spullen die zich in de woning begeven ook goed verzekeren. Hiervoor kun je een inboedelverzekering afsluiten. Ook hier wordt er onderscheid gemaakt tussen een basis en allrisk verzekering. Bij de basis verzekering ben je naast schade door brand of storm ook verzekert voor diefstal. Bij de allrisk verzekering komt daar aanvullend schade aangericht door jezelf of anderen bij. Deze verzekering is niet verplicht om af te sluiten, maar kan vaak makkelijk uit. Je betaald slechts een paar euro in de maand en de uitkering die je kunt ontvangen is in verhouding erg hoog voor de premie die je betaald. Je haalt het er dus eigenlijk altijd wel uit.

Overige extra dekkingen

Aanvullend op deze inboedelverzekering, kun je onder meer een aanvullende kostbaarheden verzekering afsluiten. Deze sluit je af, indien je over zeer waardevolle inboedel beschikt. Je kan hiervoor bijvoorbeeld denken aan audiovisueel materiaal of dure kunstwerken. Daarnaast zou je een dekking voor buiten huis kunnen aanschaffen. Je laptop die je even mee naar buiten neemt en dan vervolgens schade oploopt, wordt dan vooralsnog vergoed vanuit de inboedel. Uiteindelijk is het geheel aan jezelf welke verzekeringen jij belangrijk acht. Het advies is wel om een verzekeringspakket af te sluiten bij één verzekeraar, indien je meerdere verzekeringen overweegt. Dit is vaak goedkoper dan allemaal losse verzekeringen.